Hrady.cz
Kostel sv. Štěpána poprvé zmiňován r. 1355 jako farní, s patronátem Alberta z Ryzemburka. Kostel rozšířen a barokně přestavěn v 2. polovině 17. století. Interiér upraven v polovině 19. století a na počátku 20. století.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Velký Třebešov v dnešní podobě vznikl sloučením dvou obcí – Velký a Malý Třebešov. Obec leží severně od silnice č. 33. Nedaleko prochází naučná stezka Josefovská pevnost.
10.1. 2009

popis

Jednolodní obdélný kostel s pětibokým presbytářem (pozůstatkem gotické stavební fáze) s třemi opěráky. Po severní straně je mohutná hranolová věž a obdélná sakristie. Presbytář má křížovou klenbu, loď je plochostropá. Zařízení je převážně z 2. poloviny 17. století, na hlavním oltáři je obraz z poloviny 19. století. Nejstarší součástí vybavení je kamenná křtitelnice z 15. století. V kostele se zachovalo devět pozdně renesančních náhrobníků. Okolo

Náchod  (NA)
    Velký Třebešov