Hrady.cz
Zájezdní hostinec vybudovaný r. 1824 Josefem Steidlerem. R. 1877 komplex přeměněn na klášter voršilek. Od r. 1919 sídlo podnikatele Z. Böhma. Od r. 1962 je v objektu Muzeum Boženy Němcové a od r. 1990 také Textilní muzeum.
Graficke pismenko Rozsáhlý areál zájezdní hospody vystavěl na rozvalinách maloskalické tvrze roku 1824 Josef Steidler. Vlastní hospoda je široký jednopatrový dům s klasicistní úpravou průčelí. Na dvoře bývala na čtyřech mohutných kamenných sloupech otevřená kočárovna s dvěma vjezdy a s maštalí pro dvacet koní. Hospoda byla zřízena při nově postavené císařské silnici a byla tehdy mezi formany velmi oblíbená. Roku 1836 přistavěl Josef Steidler k přední části hostince maštale, kůlny, lednice a nad Úpou postavil prosklený zahradní pavilon s výhledem k městu. Nad kočárovnou tehdy vznikl sál, který věnoval nově založenému Jiřinkovému spolku a jeho Jiřinkovým ...
Milan Caha (zdroj: Poche E., Umělecké památky Čech, díl 1, Academia, Praha 1977 a www.ceskaskalice.cz), 2.1. 2009

historie

Původní klasicistní budova Steidlerova hostince se stala po 2. světové válce majetkem města a byla upravena na Muzeum Boženy Němcové. To bylo otevřeno 27. května 1962 při příležitosti 100. výročí úmrtí spisovatelky. Budova včetně Jiřinkového sálu byla stylově upravena, z bývalé kočárovny vznikla výstavní síň a po zbourání klášterní zdi mezi muzeem a malou farou byl založen Jiřinkový park. V roce 1970 byl v parku odhalen pomník sedmnáctileté

Textilní muzeum, jediné tohoto typu v České republice, vzniklo ve spolupráci města s tehdejším národním podnikem Tiba Dvůr Králové nad Labem. Pro účely muzea začala Tiba v roce 1980 adaptovat klášterní budovu vybudovanou nad rozvalinami tvrze. Otevření Textilního muzea bylo plánováno k 150. výročí založení českoskalického závodu TIBA (první přádelny bavlny na Náchodsku). K slavnostnímu otevření nedošlo, protože 28. prosince 1986 obě sousedící

Náchod  (NA)
    Česká Skalice