Hrady.cz
Barokní sloup se sousoším Nejsvětější Trojice na Masarykově náměstí v Náchodě byl postaven na počátku 18. století, renovován v roce 1799. Od roku 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Barokní sloup se sousoším Nejsvětější Trojice na Masarykově náměstí v Náchodě pochází z počátku 18. století. Roku 1799 byl renovován. Od roku 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR.
E.H. podle http://monumnet.npu.cz; Emanuel Poche a kol.: Umělecké památky Čech K/O, Academia, Praha 1978, 25.12. 2013

popis

Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice stojí v severní části Masarykova náměstí. Sloup z poč. 18. století byl renovován v roce 1799. Centrální sousoší tvoří postavy Boha Otce a Syna, mezi nimi je kříž s holubicí. Sousoší stojí na sloupu s pseudokorintskou hlavicí a hlavami andílků. Na podstavci v nikách jsou postavy světců. Na západní straně je sv. Maří Magdaléna, na severu sv. Šebastián, na jihu sv. Roch a na východě sv. Rozálie. Podstavec

socha, monument
     Náchod  (NA)