Hrady.cz
Pískovcová kašna pochází z první poloviny 19. století. Kašna je obdélného tvaru s konkávně vyseknutými rohy, uprostřed s kamenným sloupkem s mísovitou hlavicí, zdobenou rostlinným dekorem. Od r. 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Kašna stojí na Masarykově náměstí v Náchodě, jižně od kostela sv. Vavřince, nedaleko mariánského sloupu.
Pískovcová kašna je z první poloviny 19. století. Je obdélného tvaru, s konkávně vyseknutými rohy. Pískovcové díly jsou spojeny železnými spoji. Kašna má rozměry 5 m x 4 m, nádržka je vysoká 70 cm. Ve středu stojí kamenný sloupek, v horní části má mísu (mísovitou hlavici) zdobenou rostlinným dekorem. Od r. 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR.

technická památka
     Náchod  (NA)