Hrady.cz
Socha Panny Marie na vysokém sloupu s pseudokorintskou hlavicí pochází z roku 1695. Podstavec je zdoben reliéfy čtyř světců: sv. Rocha, sv. Jana Nepomuckého, sv. Sebastiána a sv. Rozálie. Od roku 1958 patří mariánský sloup mezi chráněné kulturní památky ČR.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Barokní sloup se sochou Panny Marie byl postaven podle nápisu na kovové destičce nákladem náchodského purkrabího Karla Cryze a jeho ženy Maryše dne 11. května 1695. Od roku 1958 patří sloup mezi chráněné kulturní památky ČR.
E.H.; M.C., 2.1. 2014

popis

Socha Panny Marie na vysokém sloupu s pseudokorintskou hlavicí. Sloup stojící na podstavci zdobeném reliéfy čtyř světců: na západní straně reliéfem sv. Rocha, na jižní sv. Jana Nepomuckého, na východní sv. Sebastiána a na severu sv. Rozálie. Socha byla postavena podle nápisu na kovové destičce nákladem náchodského purkrabího Karla Cryze a jeho ženy Maryše dne 11. května 1695. Nápis Zní: „ObIet BohV WIernIe WIDana Letha PaIe / TIsICIho

socha, monument
     Náchod  (NA)