Hrady.cz
Barokní kaple byla postavena v l. 1717 - 1718 a již r. 1786 byla zrušena. R. 1815 zde byla zřízena prachárna. R. 1834 byla kaple opravena a 17. srpna 1834 znovu otevřena jako obnovená kaple. Železný kříž byl před kapli umístěn v roce 1862. Od r. 1958 patří kaple mezi chráněné kulturní památky ČR.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Barokní kaple byla postavena v letech 1717 – 1718 a již roku 1786 byla zrušena. V roce 1815 byla budova upravena na prachárnu. V roce 1834 byla kaple opravena a 17. srpna 1834 znovu otevřena jako obnovená kaple. Železný kříž byl před kapli umístěn v roce 1862.
Od roku 1958 patří kaple mezi chráněné kulturní památky ČR.
Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech K/O, Academia, Praha 1978), E.H. (http://monumnet.npu.cz), 26.12. 2008

popis

Drobná obdélná budova s vykrajovanými nárožími. Na západní straně je jednoduchý barokní štít, na hřebenu střechy osmistěnná věžička s dřevěnými sloupky, římsami, makovicí a špicí s koulí. Korouhvička má podobu dračí hlavy s letopočtem 1716. Na západním průčelí je pravoúhlý pískovcový portál s ušima a dvojitou lištou po obvodě. Vstupní dveře jsou klasicistní, dvoukřídlé. V nice nad dveřmi je pískovcová socha sv. Josefa s Ježíškem v rukách.

Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech K/O, Academia, Praha 1978); E.H. (http://www.mestonachod.cz), 26.12. 2008

Náchod  (NA)
    Náchod