Hrady.cz
Podkova v dlažbě Karlova náměstí má připomínat podkovu, kterou údajně ztratil kůň krále Fridricha Falckého při útěku po prohrané bitvě na Bílé hoře r. 1620 přes Náchod do Slezska. O podkově se traduje, že nosí štěstí a plní přání.
Údajná podkova koně Fridricha Falckého
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Nezvyklá "památka" - podkova - je k vidění v dlažbě Karlova náměstí. Je spojena s legendou o tom, jak zde podkovu ztratil kůň zimního krále Fridricha Falckého, který po prohrané bitvě na Bílé hoře r. 1620 prchal z Prahy do Slezska. O podkově se traduje, že nosí štěstí a plní přání – stačí se na ni postavit a něco si přát. Podkova se stala jedním z turistických symbolů města. Od roku 2008 je možné získat v Informačním centru turistické razítko s podkovou.

Podkova, která plní přání
    O podkově se traduje, že nosí štěstí a plní přání – stačí se na ni postavit a něco si přát.