Hrady.cz
Barokní radnice byla postavena na místě gotické dřevěné radnice v l. 1657-59 podle projektu C. Luraga (kamenické práce C. Serena). Obnova radnice po požáru l. 1663-65. R. 1856 přestavěna pro potřeby okresního soudu. Celková rekonstrukce r. 1984. V současnosti slouží jako depozitář městského muzea.
Graficke pismenko Nejstarší písemná zmínka o náchodské radnici pochází z roku 1491. Tehdejší gotická radnice byla dřevěná a zanikla při požáru v roce 1570. Na jejím místě byla v letech 1657 - 1659 postavena raně barokní budova radnice v manýristickém stylu podle projektu italského architekta Carla Luraga (kamenické práce Carlo Serena). Radnice byla poškozena při požáru města r. 1663, obnovena v letech 1663 - 1665. Další stavební úpravy a přestavby byly provedeny v letech 1754 (od r. 1764 byla ve dvoře šatlava), 1828 a roku 1856, kdy byla budova radnice přestavěna pro potřeby okresního soudu. Součástí stavebních úprav bylo snesení věže, zvýšení radnice ...
Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol.: Umělecké památky Čech 2., Academia Praha 1978); E.H. (info Náchod; http://monumnet.npu.cz); K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., Libri 2000); Z. Fišera: Historické radnice Čech, Moravy a , 31.12. 2008

popis

Barokní budova staré radnice má obdélný, do hloubky orientovaný půdorys. Původně jednopatrová budova s loubím v přízemí, se střední věží s cibulovitou bání s lucernou, ze stran podpíranou pološtíty. Po přestavbách má radnice dvě nadzemní patra a podkroví, kryta je sedlovou střechou. Na štítu budovy je reliéf městského znaku v kartuši. V průčelí byly tři oblouky podloubí, dva postranní byly zazděny a byl ponechán jen prostřední jako vchodový. V

Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech K/O, Academia, Praha 1978). E.H. dle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., Libri 2000; Z. Fišera: Historické radnice Čech, Moravy a Slezska 2., Libri 2010, 31.12. 2008

Náchod  (NA)
    Náchod