Hrady.cz
Městské opevnění bylo vybudováno ve 14. stol. - v období před r. 1325, kdy město držel Jan Lucemburský, nebo v násl. období za Hynka z Dubé. Součástí hradeb s ochozem bylo 24 bašt, vodní příkop a dvě věžové brány, kterými se vstupovalo do města. Hradby byly postupně zbořeny v 19. a 20. stol.
fragment hradební zdi v Zámecké ulici
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Fragmenty městských hradeb ze 14. století. Dochovaly se nejlépe v oblasti zámeckého kopce, ve městě jsou dva drobné fragmenty – v ulicích Krámské a Hradební.
31.12. 2008

historie

Městské opevnění navazovalo na fortifikaci náchodského hradu, pozdějšího zámku. Vybudováno bylo patrně v době, kdy město držel Jan Lucemburský před r. 1325 nebo v následujícím období za Hynka (Haimana) z Dubé. Prvotní opevnění bylo dřevěné, hradba byla následně vybudována na jeho vnitřní straně. Hradba byla vysoká 5 - 8 m a byla završena ochozem. Součástí hradeb bylo 24 bašt a vodní příkop (napájený z Dolního Rybníka na Plhově). Do města se

Milan Caha (zdroj: Poche E., Umělecké památky Čech, díl 2, Academia, Praha 1978); E.H. podle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., Libri 2000; http://monumnet.npu.cz; Z. Fišera: Encyklopedie městských bran v Čechách, na Moravě a , 31.12. 2008

brána, opevnění
    nepatrné zbytky zdí