Hrady.cz
Nový židovský hřbitov byl založen r. 1925. R. 1926 byla postavena funkcionalistická obřadní síň (arch. A. Kurz). Hřbitov byl zdevastován nacisty za II. světové války. Po válce sem byly převezeny náhrobky ze starého žid. hřbitova, které se zachovaly. Obřadní síň je od r. 1990 v soukromém vlastnictví.
Pohled na hřbitovní areál od býv. obřadní síně
Hřbitov se nachází nedaleko komunálního hřbitova a železniční zastávky Náchod - zastávka. Kolem prochází žlutá turistická značka.
22.12. 2008

historie

Židovské osídlení v Náchodě je doloženo od 1. poloviny 15. století (existovalo patrně již od 1. pol. 14. stol.). Židovská obec se nejvíce rozrostla v 19. století. Roku 1941 byla zrušena nacisty, obnovena r. 1945 a existovala do konce 60. let 20. století jako nepočetný, tzv. synagogální sbor s modlitebnou v obytném domě. Starý hřbitov byl založen v polovině 16. století a v 17. stol. byl rozšířen. Zdevastován r. 1943 (dnes je na jeho místě park

Milan Caha (zdroj: B. Rozkošná, P. Jakubec: Židovské památky Čech, Nakladatelství Era, 2004), E.H. (K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., Libri 2000; http://pamatky.kehilaprag.cz), 22.12. 2008

židovské památky
     Náchod  (NA)