Hrady.cz
Zříceniny hradu z 13. stol. založeného pány z Budětic. Po roce 1380 nechal Bohuslav z Budětic hrad svému osudu a ten rychle zpustl a změnil se ve zříceninu.
© Luděk Pitter 04/2007
Na místě, kde stával hrad Džbán je možné nalézt několik zdí a dobře patrné terréní reliéfy původní dispozice hradu.
31.3. 2004

turistické

zříceniny hradu na vrchu u Budětic cca 5km severozápadně od hradu Rabí. Hrad postavili asi v druhé polovině 13 stol. páni z Budětic. Poslední majitel Bohuslav z Budětic, jemuž již svou rozlohou nevyhovoval založil v sousedství mnohem výstavnější hrad Rabí.
    26.6. 2004
    z vlastní zkušenosti mohu doporučit spojit s výletem na hrad Rabí, kde se dá ve stejnojmenné obci i slušně pojíst a dále pokračovat vcelku romantickou procházkou do Budětic, cesta je dobře značena.
    Lacina, 26.6. 2004

historie

Hrad Budětice stával na zalesněném kopci zvaném Čbány nad Buděticemi a dnes z něho zůstaly na nerovném terénu jen náznaky bývalých příkopů a valů. V 19. století zde byly ještě patrně zbytky válcové věže. Ves Budětice byla původně královským majetkem. Získal ji Držislav od krále Václava I. (1230 – 1253). Dalšímu majiteli, Dluhomilovi, potvrdil její držení král Přemysl II. r. 1254. R. 1290 se uvádí Bohuslav z Budětic. Tehdy asi již hrad stál. Po

nepatrné zbytky zdí
     Klatovy  ( KT)