Hrady.cz
Renesanční dvoupatrový dům z roku 1556 na úzké parcele postavil italský stavitel Ambrosio Balli. Má gotické jádro, sklepy a dvorní dům. Na průčelí portál saského typu, dále znamení modrého hroznu a v patře barokní medailon s malbou Madony s děckem.
renesanční dům
průčelí do Jezuitské ulice
Dům stojí v Jezuitské ulici čp. 4 nedaleko Mírového náměstí. Přístupný je jen průjezd v přízemí, kterým se dostaneme až k tzv. gotickému dvojčeti.
Karel Husák , 14.12. 2008

historie

Tento dům je pokládán za nejstarší dílo A. Balliho. Byl majetkem měšťanské rodiny Nožířů. Atika a střecha byla rekonstruována v roce 1896. Celková oprava proběhla do roku 1958. Hned vedle stál až do května roku 1945 renesanční dům (čp. 3), který vlastnil František Balli (bratr A. Balliho). Tento dům byl zničen při náletu na město a už nebyl obnoven. Dochoval se z něj jen renesanční portál, dnes umístěný v lapidáriu muzea – prohlídková trasa

popis

Renesanční dvoupatrový dům z roku 1556 postavený na úzké parcele. Má gotické jádro, sklepy a dvorní dům. Kamenný půlkruhový portál saského typu s profilovanou archivoltou, sedačkami v proláklých ostěních, letícími andílky v nikách je obtáčen dvěma sukovitými větvemi. Nad portálem je domovní znamení modrý hrozen a v patře je barokní medailon s malbou Madony. Okna a římsy jsou renesanční. V přízemí a v prvním patře jsou renesanční křížové

Litoměřice  (LT)
    Litoměřice