Hrady.cz
Pozůstatky tvrze z 2. pol. 14. stol., zřejmě pobořena za husitských válek, poté obnovena a připojena k opočenskému panství. V roce 1620 uváděna jako pustá. Částečně zachovaný val na západní straně tvrziště.
Pohled na tvrziště s chatou
Graficke pismenko Když jsme navštívili tvrziště Zvole, padli jsme na velmi ochotného majitele, který nás nejen pustil na svoji zahradu, ale ukázal ukázal nám i kde byl později zasypaný příkop.
Petr Nožička , 6.2. 2009

historie

První zmínka o vsi je z roku 1356, v letech 1364–1395 je uváděn jako držitel Dluhomil z Veselice. Při tažení husitů v roce 1421 pravděpodobně došlo kromě kostela i ke zničení tvrze, která tehdy sloužila jako dominikánský klášter. Tvrz byla později obnovena, v roce 1495 ji koupil Mikuláš Trčka z Lípy a připojil k opočenskému panství. V roce 1620 se uvádí jako pustá.
    Petr Nožička, historické údaje čerpány z Encyklopedie českých tvrzí III., kol. autorů, Argo 2005, 13.12. 2008

popis

Zbytky tvrziště najdete severně od čp. 3 a 4, směrem k řece Úpě. Tvrziště leží na soukromém pozemku, na něm stojí starší usedlost. Na konci šedesátých let minulého století byly zasypány příkopy – až na západní část, kde je dosud znatelný úsek opevnění, příkopu a valu.

Náchod  (NA)
    Zvole