hrad Chlum

Na Hrádku, Chloumek
Zcela zaniklý dřevěný hrad z 13. stol. pánů z Chlumu na místě starého hradiště osídleného ještě před příchodem slovanů. Koncem 14. stol. získali hrad Vartenberkové. Zanikl pravděpodobně za husitských válek .
Hrádek Chlum
Příkop a val předhradí hrádku.

Dobře zachované příkopy po hradu na okraji vysoké planiny u obce Chloumek jihovýchodně od Mladé Boleslavi.

K hrádku vede červená tvarová odbočka, která začíná v obci Chloumek.
Marek Skýpala, 22.4. 2007

historie

Táhlý kopec Chlum nedaleko Mladé Boleslavi na levém byru Jizery patří mezi nejvyšší místa okresu (360 m). Archeologické výzkumy, prováděné v posledních padesáti letech, svědčí o tom, že Chlum byl osídlen ještě před příchodem Slovanů. Na jeho západním okraji stála dvě velká hradiště: jedno na ostrohu při západním svahu je dosud zčásti obehnáno mohutnými valy, jejichž nynější podoba, ovlivněná nepříznivě jak přirozenou cestou, tak umělými zásahy

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 13.2. 2006

Co tam zbylo?
    Do dnešních dní se dochovalo rozměrné předhradí chráněné pěkně zachovanými příkopy. Na nejzazší místo planiny je situován vlastní hrádek, který je od předhradí oddělen mohutným příkopem. Celá plocha hrádku je beze zbytků kamenné zástavby. Jádro hradu bylo narušeno výstavbou podzemního betonového minometného stanoviště.

Mladá Boleslav  (MB)