Hrady.cz
Zřícenina kostela, postaveného v gotickém stavebním stylu v 2. pol. 13. stol. Patrně v 18. stol. byl kostel barokně přestavěn. Od r. 1945 chátrá (ještě v 70. letech 20 stol. měl střechu a zbytky vnitřního zařízení). Kostel obklopuje funkční hřbitov.
Graficke pismenko Zřícenina kostela stojí asi 1 km západně od posledních domů Chotěbudic vpravo od polní cesty do Mašťova, na úbočí Dlouhého vrchu. Parkovat lze v Chotěbudicích (s opatrností na věci v autě), o víkendech nejbližší autobusová zastávka v Podlesicích, železniční zastávka Chotěbudice obsluhována jen v létě (viz Doupovská dráha).
Ivan Grisa , 13.12. 2008

historie

Zřícenina gotického, zřejmě barokně přestavěného kostela západně od Chotěbudic, při cestě do Mašťova. Postaven koncem 3. čtvrtiny 13. století, přestavěn snad v 18. století. Po roce 1945 zchátral až do dnešního stavu. Obklopen funkčním hřbitovem.
    13.12. 2008
    Kostel svatého Štěpána u Chotěbudic
    Stavba ze 13. století je jediným pozůstatkem zaniklé vsi Mladějov, která kolem něj stála do září roku 1421. Tehdy byla zničena za křižáckého tažení krajem (viz též Mašťov). Kostel fungoval pak jako hřbitovní pro nedaleké Chotěbudice, ještě v 70. letech 20. století měl střechu a zbytky vnitřního zařízení. Na hřbitově se pohřbívá doposud.
    Ivan Grisa, dle údajů na serveru www.zanikleobce.cz, 14.12. 2008

popis

Z kostela se zachovaly obvodové zdi do výše hlavní římsy a vítězný oblouk. Pozoruhodný je jejich půdorys: šířka lodi a presbytáře se shodují, na západě i východě je kostel uzavřen polygonálně. Úzká gotická okénka s ostěními z místního červeného pískovce se vyskytují v obou částech kostela, vítězný oblouk je významně užší než celá stavba. Ve stěnách několik zazděných otvorů s lomenými záklenky, zbytky dřevěných konstrukcí vetknutých do zdí.

Louny  (LN)
    Chotěbudice