Hrady.cz
Pozůstatky unikátního vesnického židovského ghetta z počátku 18. století. Současné objekty vznikly scelováním původních miniaturních řadových domků. Ve dvoře zbytek soudobé synagogy, zdevastovaný hřbitov asi 1,5 km východně od vesnice.

Židovské ghetto v Širokých Třebčicích

Graficke pismenko Hrabě Franz Josef von Schoenkirchen nechal v letech 1709–22 postavit v severní části vsi celkem sedm bloků řadové zástavby, dělené na malé domky bez zahrad na parcelách 7 x 5 m se společnými bočními i středními zdmi. Vždy pět domků stálo proti sobě v uličkách širokých asi 3 m. Uprostřed ghetta se nacházela i malá synagoga. Do Třebčic se soustředilo 121 židovských rodin z celého panství. Majitel panství je chtěl z víceméně zištných důvodů chránit proti zdvihající se vlně persekuce Židů v monarchii a pozvednout vesnici na tržní centrum okolí. Druhý cíl se nezdařil, přesto zde židovské osídlení přetrvalo až do poloviny 19. století. Poté postupně ...
Ivan Grisa, dle webových stránek obce Veliká Ves, 13.12. 2008

Chomutov  (CV)