Hrady.cz
Barokní zámek s rozsáhlým hospodářským dvorem postavil po r. 1710 Franz Josef von Schoenkirchen (dokončen 1722). V letech 1905–6 restaurován, po r. 1945 nápravné zařízení pro dívky, zemědělské učiliště, nakonec státní statek. Demolován v roce 1988.
severní průčelí zámku na počátku 20. století
Široké Třebčice leží na silnici II/224 asi 4 km severně od Podbořan. Nepřístupný areál, kde stával i zámek, stojí ve východní části vsi (asi 100 m za kostelem). Parkování je možné přímo v místě, autobusové spojení o víkendu sporadické, lepší do nedaleké Veliké Vsi (asi 1,5 km přes pole). Železniční spojení po většinu roku jen do Podbořan.
Ivan Grisa , 13.12. 2008

Zámek v Širokých Třebčicích
    Panské sídlo v Širokých (původně Rozlezlých) Třebčicích existovalo zřejmě již v 17. století, doklady o něm chybějí. Jistá je stavba barokního zámku na jižní straně nádvoří hospodářského dvora v letech 1710–22 za hraběte Franze Josefa von Schönkirchen a jeho ženy Charlotty. Stavba byla bez větších změn vzhledu opravena v letech 1905–06. Roku byl zámek 1945 zabaven, nejprve sloužil jako nápravné zařízení pro dívky, pak zemědělské učiliště.

Ivan Grisa, dle Musil - Plaček - Úlovec, Zaniklé hrady, zámky a tvrze..., 13.12. 2008

popis

Zámek byl obdélná jednopatrová budova krytá mansardovou střechou s krátkými rizality v nárožích severního průčelí. Fasády byly členěny římsami, pilastry, obdélná okna měla výrazné nadokenní římsy. Střed severního průčelí zvýrazňoval jednoosý rizalit s průchodem do čestného dvora zakončený štítem. Místnosti v přízemí byly zaklenuté valeně, patro bylo včetně štukami zdobeného velkého sálu plochostropé.

zaniklý
     Chomutov  (CV)