Hrady.cz
Prosper Berchtold z Uherčic okolo r.1800 přestavěl tvrz na empírový zámek. Uprostřed východního průčelí je plochý rizalit se sloupkovým portikem a nad ním trojúhelníkový štít. U zámku malý park. Ve druhé pol. 20.stol. v něm byly vojenské sklady.
Pohled na zámek z náměstí
© Pavel Vítek 01/2006
Graficke pismenko Neznašov se nachází 3 km. Západně od Týna nad Vltavou při silnici z Týna přes Albrechtice do Písku. Leží na levém břehu řeky Vltavy, nedaleko od jejího soutoku s Lužnicí.
Zámek je patrová, jednokřídlá budova. Uprostřed východního průčelí je plochý rizalit se sloupkovým portikem a nad ním je trojúhelníkový štít.
Zámek je ze tří stran obehnán neprostupným zděným a vysokým plechovým plotem. Zámecký park je zarostlý náletovými křovinami a také téměř již neprostupný. Vlastní zámek je opuštěný a pomalu začíná chátrat. Veřejnosti je nepřístupný.
P.V., 22.1. 2006

historie

Nejstarší zmínka o vsi Neznašov pochází z r. 1407. Samostatný dvůr z tvrzí zde patrně vznikl po r. 1540 za Kořenských z Terešova. Zdeněk Terenský z Terešova se za stavovského povstání přidal na stranu odbojných stavů a jeho majetek byl jako konfiskát prodán Sezimovi z Vrtby. Po smrti posledního člena vrtbovského rodu, Karolíny, provdané Chermontové, zdědila Neznašov její dcera Filipína, provdaná za r. 1764 za Karla Bedřich Schütze. Tvrz však

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984, 23.1. 2006
    Zámek byl dějištěm záhadné kriminální aféry, aneb záhadná vražda jihočeského šlechtice
    Hlavní osobou je hrabě Otakar Prosper Karel Berchtold, který zámek vlastnil na přelomu 19. a 20. století. Byl milovníkem umění a umělců, velkým lovcem a založením romantik. Oženil se s prostou dívkou z lidu (Kateřina Sušerová, dcera řezníka z Týna nad Vltavou) a nikterak nedbal nevole svého vznešeného příbuzenstva. V květnu posledního roku I. světové války si pozval do Neznašova přátele - umělce malíře Viléma Trska a sochaře Františka Rouse. V

Martina Sudová, František Kubů, Jaroslav Špiroch , 4.8. 2009

tvrz přestavěná na zámek