Den boje za svobodu a demokracii
Poslední článek barokně-rokokové proměny Klášterce představuje hřbitovní areál s mariánským kostelem z l. 1743–60 podle projektu J. K. Kosche a márnicí z l. 1764–5 od téhož autora. Na hřbitově dochovány četné pozoruhodné náhrobky z 19. a 20. století.
Graficke pismenko Hřbitov s kostelem Panny Marie Utěšitelky se nachází v severozápadní části města. Parkování je možné přímo v Karlovarské ulici, od nádraží asi 2 km západně přes celé město.
Ivan Grisa , 6.12. 2008

popis

Dvouvěžový jednolodní rokokový kostel, orientovaný přibližně k jihozápadu. Věže svírají nakoso hlavní průčelí, k lodi z boků přiléhají kaple. Presbytář eliptický, po obou stranách sakristie ve formě kaplí s lucernou. Plackové klenby interiéru pokryty freskami z roku 1789, vnitřní zařízení soudobé se stavbou.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 6.12. 2008

Chomutov  (CV)