Hrady.cz
Původně rodový hrad založený ve 13. stol., později i královský, přestavěný v 16. až 17. stol. na zámek. Po roce 1945 ponechán osudu, postupně rozkraden, v roce 1985 úmyslně zapálen. Od 90. let probíhá rekonstrukce.
Poskytl hrad Hartenberk
Graficke pismenko Z vlakové zastávky Hřebeny jen vyfuníte na kopeček nebo se vydáte pozvolnější cestou po zelené, která Vás dovede k rozlehlým zříceninám hradu, později přestavěného na zámek. V údolí protéká mělká říčka Svatava ve které s v případě horkého dne můžete schladit. Objekt je od 90 let průběžně rekonstruován a opravován.
28.5. 2002

hrad Hartenberg
    Původně románský až raně gotický hrad Hartenberg (Hertenberch) z 12. století, který byl následně přestavěn na barokní zámek, najdete na Sokolovsku, nedaleko obce Josefov na skalním ostrohu nad říčkou Svatavou V historii byl Hartenberg mnohokrát zkoušen, dobýván, pleněn, přestavován. Nakonec se ponejvíce Hartenbergu stalo osudným obsazení objektu Státními statky po roce 1945, postupné chátrání objektu , které vyústilo do několika úmyslně

Martina Vavřínová, 6.9. 2017

Zdenka z Hartenberka
    V čase husitských válek stál pán z Hartenberka na straně císaře a tak vytáhnul proti kališníkům. Z bojů se ale už nevrátil, zanechav na hradě sirotka, Zdeňku. Byla spanila, ale zaslepená, stejně jako otec. Stalo se, že husité přitáhli pod hrad. Zeman z Boučí jí radil, ať se dá jako on ke kalichu. Husitský hejtman Petřík jí žádal, ať se mu vzdá, ona ale odmítla. Spíže naplněné masem, obilím a pivem ji posilovaly a tak dala obsadit hradby. Hejtman

Marek Dusil. Čerpáno z brožury :Václav Němec- Bylo-nebylo- Sokolov 1988, 22.3. 2006

popis

Hrad založen pány z Hartenberka ve 13. století. Od poloviny 14. století byl královským majetkem. Hrad dobyl husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic v r. 1426. Poté zde sídlili Šlikové, do královských rukou se opět dostal v roce 1547. Řada majitelů se tu vystřídala – páni z Písnice, Bredové a po nich Auersperkové. V 17. století byl hrad barokně přestavěn na zámecké sídlo. V letech 1819 – 1823 na hradě pobýval německý básník J. W. Goethe. V současné

Rodochrozit, upr. red., 25.10. 2011

Bezbariérový, Občerstvení, Parkoviště, Rezervace, Svatby, Samostatné prohlídky