Hrady.cz
Pivovar byl postaven r. 1858 v novorománském slohu, od r. 1942 do počátku 90. let 20. stol. využíván Sudetskými chladírnami (upraven na mrazírny). Částečně vyhořel r. 2006 a 2008. Chátrající, ohrožen demolicí. V okolí lze bezplatně parkovat, nejbližší železniční zastávka Litoměřice cihelna
Graficke pismenko Bývalý pivovar a mrazírny stojí v západní části města, u výjezdu směrem na Velké Žernoseky. V okolí lze bezplatně parkovat, nejbližší železniční zastávka Litoměřice cihelna na trati Lovosice - Česká Lípa se nachází asi 600 m severozápadně (nejkratší cesta kolem kolejí zpět k Lovosicím, pak přes městský hřbitov a po Žernosecké ulici), z hlavního Mírového náměstí asi 500 m.

historie

Hlavní budova někdejšího Labskozámeckého pivovaru tvoří dominantní prvek západní části litoměřického panoramatu. Postaven roku 1858, od roku 1942 do počátku 90. let 20. stol. využíván Sudetskými chladírnami (upraven na mrazírny). Částečně vyhořel r. 2006 a 2008. Chátrající, ohrožen demolicí.
    29.11. 2008
    Labskozámecký pivovar v Litoměřicích
    Roku 1858 zřídili němečtí investoři v Litoměřicích druhý průmyslový pivovar s názvem Litoměřická pivovarská společnost u Labského zámku (Leitmeritzer Bierbraugesellschaft zum Elbschloss A. G.). Závod byl postaven na výšině severně od Dómského pahorku a jeho mohutná hlavní budova se střízlivým novorománským dekorem se stala dominujícím prvkem labského panoramatu města. Pivovar se specializoval především na tmavá piva s vyšším obsahem alkoholu.

Ivan Grisa, dle www.pivovary.info, článek Marka Kodedy Historie pivovarnictví v Litoměřicích II. (doplněno redakcí dle http://litomericky.denik.cz; http://koda.kominari.cz), 29.11. 2008

popis

Areál bývalého pivovaru sestává z hlavní výrobní budovy na hraně svahu nad Labem, dvou symetrických administrativních budov u Žernosecké ulice, ředitelské vily nad Zahradnickou ulicí a bývalých stájí. Všechny tyto budovy jsou postaveny v novorománském slohu, v posledních letech zejména hlavní budova silně zchátrala. Ve dvoře se nachází několik novějších přístavků těžko datovatelných.

technická památka
     Litoměřice  (LT)