tvrz Jinošov

dolní tvrz
Nepatrné zbytky tvrziště, pozůstatek tvrze pánů z Kralic, doložena r. 1368. R. 1398 ji získali páni z Otradic a tvrz ztratila svůj význam. R. 1418 je uváděna jako pustá.
málo zřetelné tvrziště v zahradě domu čp. 27
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Ve 14. století byl Jinošov rozdělen mezi dva panské rody – vladyky z Otradic a z Kralic. Na části, kterou vlastnili pánové z Kralic, byla pravděpodobně v polovině 14. století vybudována tvrz. Doložena byla roku 1368, kdy na ni sídlil Mikuláš z Kralic. Roku 1398 získali celý Jinošov páni z Otradic, kteří přenesli správu obce do své horní tvrze. Dolní tvrz je naposledy uváděna roku 1418, již jako pustá.
Milan Caha (zdroj: Hosák, L. a kol. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, I. díl - Jižní Morava, Praha 1981), 6.12. 2008

popis

Z tvrze se dochovalo pouze nezřetelné tvrziště v nepřístupné soukromé zahradě domu čp.27. Starší zdroje uvádějí, že mělo rozměry cca 11x11 m a bylo obklopeno příkopem širokým až 12m.

Třebíč  (TR)
    Další tvrze