Hrady.cz
Orientovaný románský kostel z poloviny 13. století, věž přistavěna v polovině 16. století. V letech 1802 a 1844 přistavena sakristie. Na věži dva gotické zvony z 15. století.
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Kostel tvoří dominantu návrší západně od obce. Kolem kostela je hřbitov s několika zajímavými uměleckými náhrobky. Ke kostelu vede prudce stoupající cesta z jihozápadního okraje obce, případně sjízdná asfaltová cesta, odbočující ze silnice mezi Jasenicí a Pucovem.
M.C., 26.11. 2008

historie

Orientovaný kostel sv. Klimenta je pozdně románský, patrně z poloviny 13. století (starší literatura jej považovala za starší, kladla jeho založení již do 10.–12. století). Opravován byl koncem 15. století, v polovině 16. století byla přistavena věž. V letech 1802 a 1844 byla přitavena sakristie, obnoveny dřevěné části věže a rozšířena okna v lodi.
    Milan Caha (zdroj: Samek Bohumil: Umělecké památky Moravy a Slezska 2, nakladatelství Academia, Praha 1999), 26.11. 2008

popis

Jednolodní kostel s obdélníkovou lodí a téměř stejně širokým čtvercovým presbytářem. Loď má rozměry 8,5 m x 6,15 m, vysoká je 6 m a je plochostropá. Zdivo je silné 1 až 1,17 m. V kněžišti se uchovala (snad původní) okna s oboustranně se rozevírajícími špaletami. V jeho věži jsou dva zvony – jeden (s německým nápisem) je z poloviny 15. století, druhý (s českým nápisem) je z roku 1488.

Třebíč  (TR)
    Jasenice