Hrady.cz
Zbytky hradeb a příkopu hradu jehož zakladatelem je uváděn Drslav, prefekt plzeňský. Hrad vznikl koncem 12. stol. a počátkem 15. stol. byl již opuštěn. Původní hrad nebyl nejspíše kamenný, protože zbytky zdiva jsou mladšího původu.
Hrad Litice u Plzně
Graficke pismenko Když pojedete z Plzně směrem na Klatovy výpadovkou okolo známé „Borské věznice“ můžete si prohlédnout zbytky zříceniny hradu Litice. Auto je nejlépe zaparkovat před křižovatkou silnic Plzeň – Klatovy a Radobičice – Valcha, u restaurace „Na návsi“. Dále pěšky po silnici směr Valcha a asi po 100 m, při první možnosti, odbočit ze silnice vpravo na cestu, která mírně stoupá do kopce a sleduje silnici. U prvního domku odbočíme vlevo a po 20ti metrech opět vlevo a jsme v areálu hradu. Od restaurace k areálu hradu to není ani 10 minut pěšky. Z hradiska je výhled na obec Litice s dominantou kostela sv. Petra a Pavla. Těsně před ...
17.7. 2003

historie

Hrad se nachází na ostrohu, který obtéká Litický potok. Jako zakladatel hradu je uváděn Drslav, prefekt plzeňský. Hrad vznikl koncem 12 stol. a počátkem 15. stol. byl již opuštěn. Podle některých autorů nebyl původní hrad kamenný, protože známe zbytky zdiva jsou mladšího původu. Zachovány zbytky zdí hradeb a paláce s dobře patrným hradním příkopem.

Plzeň-město  (PM)