Hrady.cz
Janu Václav Tham nejprve k renezanční tvrzi přistavěl barokní kapli a v pol. 18.st. ji celou přestavěl barokně. V r.1872 provedeny úpravy. V r.1924 připojen ke statku. Později patřil JZD jako skladiště.
Zámek od západu
Graficke pismenko Dražíč leží 5 km západně od Bechyně na silnici spojující Týn nad Vltavou s Milevskem.
Zámek je jednopatrová budova obdélníkového půdorysu s hospodářským dvorem na jižní straně. Nejstarší část je východní, zvenčí zpevněná opěráky. Na ni navazuje jednopatrová budova s arkádami jak v přízemí, tak v poschodí, které jsou však již zazděné.
Zámek je v soukromém vlastnictví, z dost značné vzdálenosti nepřístupný a tedy i špatně vyfotografovatelný.
P.V., 22.1. 2006

historie

Tvrz v Dražíči vystavěl po r. 1600 Jan Svatkovský z Dobrohoště. V r. 1622 mu byl majetek rozhodnutím pobělohorské konfiskační komise zabaven a prodán Adamu Lipovskému z Lipovice. V r. 1703 panství koupila hraběnka Terezie Pöttingová, ale r. 1729 ho prodala Janu Václavu Thamovi. Za něho byla k renezanční tvrzi přistavěna v první třetině 18. st. Barokní kaple sv. Mikuláše. V pol. 18. století byla tvrz přestavěna v barokním slohu. Poslední

23.1. 2006
    Zámek Mládí s.r.o.
    V r. 1989 byl zámek vrácen v restituci potomkům původních majitelů. V r. 1998 od nich koupil zámek bavorský hrabě Leopold Deym. Deymové jsou původem staročeský vladycký a později hraběcí rod, pocházející ze Stříteže nedaleko Milevska. V 16. a 17. stol. vlastnil rod v jižních Čechách několik držav, mimo jiné např. Čimelice, Čížovou nebo Nadějkov. Hrabě Deym se tedy vrátil ke svým jihočeským kořenům. Současný majitel dražíčského zámku, Dipl.Soc.

Zámek Dražíč znovu ožívá, Martina Sudová, Jaroslav Špiroch , 3.8. 2009

tvrz přestavěná na zámek