Hrady.cz
Výjimečný náhrobek ve formě makety dómské zvonice zdobí hrob rodiny jejího stavitele Franze Sandera (1836–1926). Pískovcový náhrobek byl nedávno očištěn a zbaven křovinného porostu.
Sanderova hrobka Litoměřice
© Jiří Špaček, 04/2016
Graficke pismenko Hrob se nachází v nejstarší části městského hřbitova, přístupné ze Žernosecké ulice. Od vstupní brány je třeba jít vlevo první uličkou rovnoběžnou s jižní hřbitovní zdí asi 50 m k západu. Hrob najdeme vpravo nad touto uličkou.

historie

Litoměřický stavitel Franz Sander významně přepracoval projekt vídeňského architekta Ferstela, který podcenil problémy se zakládáním objektů na Dómském pahorku. Bez jeho zásahu a vedení by nebyla stavba věže v letech 1883–1885 možná. Franz Sander od té doby užíval titul Erbauer des Domthurmes (stavitel dómské věže), který neopomněl uvést ani na rodinném hrobě. Ten je rovněž proveden značně výjimečně: místo tradičního kříže mu dominuje maketa

Ivan Grisa, dle Dějin města Litoměřic, 15.11. 2008

pomník, památník