Den boje za svobodu a demokracii
Kostel Narození sv. Jana Křtitele v Roztokách byl vystavěn v letech 1865–1867 přestavbou staršího špýcharu. Před kostelem je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého pocházející z roku 1845.
Kostel sv. Jana Křtitele v Roztokách u Prahy
Pohled od jihu
© Pavel Vítek 11/2008
Graficke pismenko Město Roztoky leží severně od Prahy při hlavní železniční trati Praha – Ústí nad Labem. Kostel Narození sv. Jana Křtitele najdeme v centru města, východně od nově vybudovaného Domu s pečovatelskou službou, naproti Městskému úřadu.
Hlavní turistickou pozornost v Roztokách zaujímá bývalá vodní tvrz, později přestavěná na zámek, kde v současnosti sídlí Středočeské muzeum.

historie

První písemná zmínka o Roztokách se pochází z roku 1233. Po celá staletí farností náležely ke kostelu sv. Klimenta v Žalově, údajně k prvnímu křesťanskému kostelu v Čechách. Až v letech 1865–1867 byl ve vznikající horní části města Roztoky přestavbou staršího špýcharu vystavěn kostel Narození sv. Jana Křtitele. Kostel prošel počátkem 21. století generální opravou.

popis

Kostel Narození sv. Jana křtitele je plochostropá obdélníková stavba se čtvercovým presbytářem. Nad hlavním vchodem se stupňovitým štítem je umístěn reliéf se sv. Václavem. Hlavní oltář pochází z poloviny 18. století, obraz sv. Jana Nepomuckého je však dílo ze století 19. Před kostelem je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého pocházející z roku 1845.
    Pavel Vítek - zdroj: Kolektiv autorů - Umělecké památky Čech 3 (P - Š), Academia Praha 1980, 15.11. 2008

Praha-západ  (PZ)
    Roztoky