Hrady.cz
Původně barokní budova z r. 1688, v polovině 18. století přestavěna na dvoupatrový zámek. Mezi pozdější vlastníky patřil Václav Škroup, bratr Františka Škroupy a Čeněk Daněk, zakladatel ČKD, který budovu romanticky přestavěl.
průčelí do ulice
© Milan Caha 11/2008
Graficke pismenko Nejstarší část zámku je barokní. Byla vystavěna roku 1688 pro dominikány od sv. Jiljí z Prahy. Tehdy se jednalo o jednopatrové stavení obdélného půdorysu, kryté mansardovou střechou. Ve druhém desetiletí 18. století byl v Trnové založen panský velkostatek. V roce 1759 jej koupil rytíř Kristián Josef Paulin von Gfässer, pán na Bratronicích. Ten vlastnil Trnovou do roku 1789 a za jeho vlastnictví je obytná budova statku přestavěna na dvoupatrový zámek. V roce 1789 koupil statek se zámkem Jan Ferdinand ze Schönfeldu, který v roce 1791 založil v Trnové zemědělskou školu. V roce 1838 koupil trnovský velkostatek Václav Škroup, bratr hudebního ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, díl 4. T-Ž, Academia, Praha 1982 a www.zamektrnova.cz), 11.11. 2008

popis

Z původní barokní budovy se dochovaly pouze klenuté prostory v přízemí. Současnou podobu získal zámek při romantické úpravě z poloviny 19. století, provedené tehdejším majitelem Čeňkem Daňkem. Při ní vznikly rizality po stranách původního barokního objektu, v patře pak byl vybudován slavnostní sál s terasou a se schodištěm, byla přistavěna loggie, nárožní věžičky a rámování oken.

Praha-západ  (PZ)
    Trnová