Hrady.cz
Jeden z nejstarších hradů hradeckých Vítkovců z 1. pol. 13. st.. Poprvé zmíněn r. 1267 při věnování řádu něm. rytířů, nejp. v 1. pol. 15. století zpustnul. Valem a příkopem chráněné trojúhelné jádro se zbytky hradby a paláce obs. tzv. klasové zdivo.
Vítkův Hrádek - zbytky zdiva
2003 ©Puffin Puffin
Vítkův Hrádek - zbytky hradu jsou dobře přístupné z vesnice Blažejov po značené turistické stezce
Puffin zdroj: osobní zkušenost, 30.8. 2003

dějiny hradu
    Hrad založili někdy v první polovině 13. století páni z Hradce. Podle některých autorů (především T. Durdík) byl dnešní Jindřichův Hradec v té době královským majetkem a Vítkův Hrádek tak mohl být prvotním sídlem hradeckých Vítkovců a po jejich přesídlení do Hradce jako nepotřebný opuštěn. Tato hypotéza však není prokázána, ba naopak v posledních letech poměrně přesvědčivě zpochybňována (např. V. Razím, J. Klápště). Jinou variantu vzniku hradu

popis

Hrad byl postaven na konci ostrožny obtékané Hamerským potokem a bezejmennou vodotečí. Přibližně trojúhelné jádro je od zbytku ostrožny odděleno šíjovým příkopem a valem, které jej zčásti chrání i ze severní strany. Jádro bylo obehnáno hradbou zčásti dochovanou na severu a severovýchodě, kde dosahuje tloušťky 1,15-1,35 m. . Její pata je zde založena s odstupem od terénní hrany, což může indikovat existenci parkánu, či vzhledem ke stáří hradu

nepatrné zbytky zdí
     Jindřichův Hradec  (JH)