Hrady.cz
Replika pomníku z roku 1952, který stál asi 800 m jihovýchodně na katastru zaniklých Hrbovic. Původní pomník z roku 1926 odstřelen 21. 6. 1941, zachovala se řada darovacích kamenů z míst se vztahem k husitství. Dnešní pomník odhalen roku 2000.
Pomník od západu,
vlevo v pozadí kaple svatého Jana Křtitele.
Graficke pismenko Pomník stojí na západním úbočí návrší s kaplí sv. Jana Křtitele ve východní části města, vlevo od vjezdu silnice II/253 od Ústí. Území před památníkem, zastavěné nyní převážně katalogovými rodinnými domy, tvořilo tzv. Dolní předměstí Chabařovic, které bylo demolováno na konci 80. let 20. století v rámci přípravy na likvidaci celého města.

Pomník bitvy Na Běhání
    Údajně nejkrvavější bitva husitských válek proběhla pod velením Prokopa Holého 16. června 1426 na výšině Běhání, která se rozkládala mezi Hrbovicemi, Tuchomyšlí (obě vsi zanikly v souvislosti s těžbou uhlí v 80. letech 20. století) a Trmicemi. Znamenala konec pokusu míšeňských markrabat a jejich spojenců o zdolání husitů silou na českém území. Husitské ztráty prý při ní činily jen 16 mužů, počet mrtvých křižáků se udávají různé prameny v

Ivan Grisa, dle webových stránek města Chabařovice, 2.11. 2008

pomník, památník