Hrady.cz
Předchůdce dnešního kostela připomínán 1352. Po požáru 1697 postaven od základů jako trojlodní basilika s oblým závěrem a hranolovou věží v ose západního průčelí. Posl. úpravy 1872–3 (F. Leinweber, zejména poslední patro věže). V 90. letech opraven.
Kostel od jihovýchodu
Graficke pismenko Chabařovice leží na silnici II/253 západně od Ústí nad Labem (sjezd z dálnice D8 Předlice). Stejnojmenná železniční stanice na trati Ústí n. L. - Chomutov asi 1,5 km severozápadně, zastavuje jen část vlaků. U kostela zastávka příměstských autobusových linek mezi Ústím a Teplicemi, nejbližší zastávka autobusové linky 12 ústecké MHD Chabařovice radnice asi 50 m východně od něj (následující zastávka Chabařovice kostel se jmenuje po zaniklém evangelickém kostele, který stával u dnešního kruhového objezdu na západní straně náměstí).

popis

Barokní trojlodní kostel z let 1699–1701 basilikálního uspořádání (převýšená střední loď), okrouhlý závěr orientován k východo-jihovýchodu. Před západním průčelím hranolová věž s přilbovou helmicí a lucernou. Okna lodí i presbytáře s kulatými záklenky, rámovaná štukovými rámy. Hlavní loď a presbytář členěny pilastry. Věž s výraznými římsami mezi patry, poslední (hodinové) patro z let 1873-4. Hlavní portál v ose věže od západu, boční vstupy na

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 2.11. 2008

Ústí nad Labem  (UL)