Hrady.cz
Kostel vznikal postupnou stavbou od 14. století (presbytář) do roku 1607 (loď a věž). Okna lodi barokní, helmice věže zřejmě z 19. století. Obec stojí na uhelné sloji, těžba se (snad definitivně) zastavila několik desítek metrů od kostela.
Kostel od severovýchodu
Graficke pismenko Roudníky stojí nad západním okrajem jezera Milada, vzniklého zatopením dolu Chabařovice. Příjezd z Chabařovic po silnici III. třídy, která dále pokračuje přes Modlany do Teplic. S Ústím nad Labem i Chabařovicemi je spojují vybrané spoje autobusové linky 12, v pracovních dnech tudy projíždí i linka z Teplic. Přes Roudníky prochází cyklotrasa 3099.

popis

Kostel svatého Václava v Roudníkách se skládá z presbytáře ze 14. století (zachované malby), zaklenutým křížovou klenbou s paprsčitým závěrem, datovaným rokem 1486, plochostropé lodi a mohutné věže před západním průčelím, postavenými roku 1607. V rozích presbytáře odstupňované opěráky, stěny prolomeny hrotitými okny s kružbami. Na bocích lodi okna s půlkruhovými záklenky ve štukových rámech. Střecha lodi sedlová se západním trojúhelným štítem,

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 1.11. 2008

Ústí nad Labem  (UL)