Hrady.cz
Židovský hřbitov neznámého stáří, sloužící kdysi početné židovské populaci Batelova. Nejstarší čitelný náhrobek je z r. 1715. Pohřby do 2. světové války.
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Batelovský židovský hřbitov je asi půl kilometru západně od náměstí, na mírném návrší nad silnicí na Švábov. Hřbitov je kromě zdi (místy se rozpadající) ohražen plotem z pletiva a branka v místech rozpadlé márnice v jihovýchodním rohu byla v říjnu 2008 zamčena. Na hřbitově jsou viditelné stopy údržby.
M.C., 1.11. 2008

historie

Židé se v Batelově usadili snad ve 2. čtvrtině 15. století, když byli vypovězeni z nedaleké Jihlavy. Lze předpokládat, že již tehdy zde vznikla první židovská náboženská obec. V 18. století a 1. polovině 19. století bylo batelovské ghetto velmi početné – povolení žít v Batelově mělo 26 židovských rodin, což tehdy mohlo představovat až 2000 osob. Na konci 19. století – v roce 1880 žilo v Batelově již jen 134 osob židovského vyznání (což

Milan Caha (zdroj: Jiří Fiedler: Židovské památky v Čechách a na Moravě, Sefer, 1992), 31.10. 2008

židovské památky