Hrady.cz
Rozsáhlé zříceniny hradu z konce 13. století založeného Rokycanskými. V 15. století přestavěn a rošířen. Od roku 1666 již uváděn jako pustý. V letech 1700-1712 znovu opraven až v r. 1773 po konfiskaci se definitivně stal ruinou.
Graficke pismenko Nádherná zřícenina hradu se nalézá nedaleko Prahy. Jeďte vlakem do st. Noutonice a odtamtud asi 2,5 km po turistické značce na hrad. Pod hradem je hospoda, cukrárna, občerstvení. cca 300 m od hradu je parkoviště (pouze pro osobní auta).
28.5. 2002

historie

Jak ukázal současný archeologický výzkum, již ve 13. století zde existoval objekt charakteru hradu s mimořádně výstavnou kaplí. Stavebníkem dnešního hradu se před rokem l359 stal bohatý přední měšťan Starého Města pražského František Rokycanský (Frána Rokycaner). Do podoby hradu se významně zapsali koncem 15. století páni z Donína a ve století následujícím Bořitové z Martinic. Jako mnoho dalších českých hradů i Okoř byl těžce postižen za

28.5. 2002
    Na severozápad od Prahy stojí v údolí Zákolanského potoka rozsáhlé zříceniny hradu Okoře. Již v r. 1228 se uvádí ves Okoř jako majetek kláštera sv. Jiří na Pražském hradě. Jako stavebník gotického hradu Okoře je zmiňován bohatý pražský patricij František Rokycanský, jehož předkové přišli do Prahy na konci 13. století. Od r. 1360 se František Rokycanský jmenuje důsledně „z Okoře“. Hrad však patrně začal budovat už jeho otec Mikuláš

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a Okolí, 13.6. 2004

O krásné Julianě
    Rytíř Sukorád, který sídlil před věky na Okoři, měl přesličnou dceru Julianu. Mnoho rytířů přicházelo tehdy na Okoř, aby tu v turnajích sklidili slávu a dobyli si obdivu i srdce krásné dcery hradního pána. Marně však žádali o její ruku a nadarmo se pokoušeli získati si její náklonnost. „Zle, Juliano, činíš,“ domlouval otec dceři, „že své nápadníky odmítáš. Půjdou se jinam poohlédnouti po nevěstě, a až oprchá půvab, který zdobí tvoje mladá léta,

2.9. 2002

Restaurace, Občerstvení, Rodiny s dětmi, Parkoviště, Suvenýry, Svatby, Samostatné prohlídky, Divoké táboření
     Praha-západ  (PZ)
    Okoř