Den boje za svobodu a demokracii
Kaple souvisí s dvorem, patřícím v 15. století špitálu sv. Bartoloměje. Později byla barokně přestavěna. Dnes stojí osamocena u rušné Modřanské ulice.
kaple od západu
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Kaplička je dobře dostupná pražskou MHD: autobusy 121, 182, 253 (zastávka Černý kůň), tramvajemi 3, 17, 21 ( zastávka Černý kůň). V její blízkosti je druhá památka na staré Hodkovičky – bývalý zájezdní hostinec U Černého koně.

21.10. 2008

historie

Kaple je pozůstatkem hospodářského dvora, který v těchto místech stával od středověku. V 15. století dvůr patřil pražskému špitálu sv. Bartoloměje, který nechal vystavět kapličku zasvěcenému stejnému světci. Později dvůr zanikl a kaple byla barokně přestavěna. Dnes stojí osamocena ve stínu betonové lávky pro pěší přes rušnou Modřanskou ulici. Na svátek sv. Bartoloměje u kapličky pořádá modřanská farnost pravidelnou poutní pobožnost.
    M.C., 22.10. 2008
    Oprava kaple:
    Od 28.5.2018 probíhá kompletní oprava kaple včetně zemní izolace proti vlhkosti. Nová bude střecha, betonová podlaha bude nahrazena dlažbou a vstup bude z pískovce. Termín dokončení je naplánován na konec října.
    Ivan Bažant , 29.5. 2018

popis

Jednoduchá obdélníková barokní kaplička se čtyřbokou zvoničkou zakončenou křížkem. Kaplička spolu s věžičkou je kryta prejzy. Okna i dveře jsou zdobeny novodobou uměleckou kovanou mříží. V interiéru je malý oltář, na kterém bývala dřevěná soška světce. Soška byla ukradena a dnes je místo ní umístěn jednoduchý obraz světce. Na průčelí jsou tabulky, označující výšku vltavské hladiny při povodních v letech 1890 a 2002.

Praha 4-Hodkovičky
    Další kaple