tvrz Myšlín

Myší hrádek
Skrovné pozůstatky tvrze, stojící na skále nyní uprostřed Máchova jezera. Tvrz bývala manstvím hradu Bezděz. Opuštěna byla patrně, když byl r. 1367 za bezdězského purkrabího Oldřicha Tisty z Albrechtic vybudován Velký rybník; dnes Máchovo jezero.
pohled od severu
Graficke pismenko Skála trčící z vody, tak by se dala specifikovat tvrz Myšlín, jejíž zbytky se dnes nalézají ve Velkém Rybníku, všeobecně známém jako Máchovo jezero. Místo je v současnosti ornitologickou rezervací a proto je veřejnosti nepřístupné.
28.5. 2002

historie

Uprostřed Máchova jezera ční nad vodu pískovcová skála nazývaná Myší hrádek podle místní pověsti o krutém rytíři Pancířovi. Na vrcholku skály jsou stopy po obdélníkovém stavení. Jsou to pozůstatky tvrze Myšlína, která byla manstvím hradu Bezděz. Tvrz byla pravděpodobně opuštěna, když byl v r. 1367 stavěn za bezdězského purkrabího Oldřicha Tisty z Albrechtic Velký rybník, nynější Máchovo jezero, a přístup do tvrze byl znemožněn. Jméno Myšlín je

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 19.4. 2006

Myší hrádek
    Na pahorku vybíhajícím do rybníka stávala kdysi tvrz nazvaná Kluček. Zůstával na ní rytíř Pancíř, muž srdce tvrdého, který neznal s nikým slitování. Ačkoliv měl rozsáhlá, úrodná pole a z nich značný příjem, vydával se na loupež do širého okolí a uloupené zboží svážel na svoji tvrz. Lid, který mu byl poddán, trpěl krutě jeho bezcitností a nezměrnou lakotou. Musel od slunka do slunka konati robotu na polích Pancířových, na svých mohl pracovati

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002

nepatrné zbytky zdí