Hrady.cz
Zaniklý hrad. V pís. pramenech připomínán jen jednou, r. 1387 při lokalizaci vinice. Předpokládá se, že hrad byl majetkem plasského kláštera, což vysvětluje minimum zmínek o jeho existenci, v blízkosti Prahy jinak překvapivého. Přesná lokace neznámá.
Text ze Sedláčkových hradů
A.Sedláček VIII/299
Graficke pismenko Polohu hradu Kuglvajtu, o němž se zachovala pouze jediná zpráva z r. 1387, klade většina autorů na různá místa v Košířích, ale nechybí ani lokalizace na jižní svah Petřína. Podle A. Sedláčka stál tento hrad u Košíř nad bývalou usedlostí Demartinkou (čp. 152). Naproti tomu však F. Vacek existenci hradu tohoto jména ať v Košířích, či na Smíchově vůbec popírá; termín Kuglvajt považuje za pomístný název a domnívá se, že věž, o níž je zmínka ještě k r. 1452, byla zbytkem dřívějšího viničního letohrádku. Vackův výklad se však nezdá zcela přesvědčivý.
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, 22.1. 2004

Kuglvaid hrad
    V blízkém okolí Prahy připomíná se hrad Kuglvaid. Pokud svědčí o něm skrovné paměti a povaha krajiny, nelze ho jinde hledati, než na hoře ležící za Košíři západně od Skalky a Budňanek, v pravo od silnice k Motolům vedoucí. Hora tato jest táhlý hřeben, který jen na východní straně s výšinou blízko souvisí, ostatně jest na bocích dílem skalní stěnou, dílem strmá a konečně lomy kamennými rozryta a o to strmější. K založení hradu jest jako

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 18.3. 2017

zaniklý