zámek Markvartice

Červený dvůr, Rotenhof
Panské sídlo vzniklo roku 1568 spolu s hospodářským dvorem. Roku 1625 zde při vzpouře poddaných zahynul Ota Jindřich z Vartenberka, poslední svého rodu v Čechách. Od roku 1631 majetkem Thunů, hospodářské využití, provázené postupnou devastací.
Zámek od západu
Graficke pismenko Zámek stojí asi 300 m jihovýchodně od železniční zastávky Markvartice na trati 081 Děčín - Rumburk. Několik desítek metrů od něj prochází silnice III. třídy z Benešova nad Ploučnicí do centra Markvartic (napojuje se na I/13). U železniční zastávky začíná zelená značka, vedoucí přes Sokolí vrch do Děčína.

Zámek Červený dvůr v Markvarticích
    Červený dvůr vznikl jako sídlo majitelů panství roku 1568. Tehdy již patřilo několik desetiletí Schoenfeldům ze Schoenfeldu, Ludvík a Hanuš z tohoto rodu se uvádějí jako stavebníci objektu, který snad navazoval na starší sídlo (tvrz). Název dostal podle sgrafitové výzdoby. Po několika změnách majitelů a pobělohorské konfiskaci statek získal Ota Jindřich z Vartenberka, poslední člen kdysi slavné odnože Markvarticů, žijící v Čechách. Do českých

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2 a www.ceskosaske-svycarsko.cz, 12.10. 2008

popis

Zámek je jednoduchý obdélný patrový objekt s polovalbovou střechou na pravém břehu Bystré v nejjižnější části obce. Zevně prakticky bez omítek, s tesanými články (ostění oken). Uvnitř v přízemí místnosti s hřebínkovými klenbami.

tvrz přestavěná na zámek
     Děčín  (DC)