Hrady.cz
Zachovalý reliéf hrádku zatím neznámé historie, situovaným na prudce klesajícím výběžku nad dnešní Vranovskou přehradou.
Celkový pohled na hrádek od jihu přes dvojici příkopů a mezilehlý val
© Roman Řezáč 10/2008
Graficke pismenko Hrádek zaujal klesající výběžek z masivu Býkovec. Výběžek poměrně prudce klesá a jádro tak jistě muselo být pro stavbu sídla vyrovnáno. Hrádek není na mapách zakreslený, stejně jako půl kilometru vzdálená lokalita osídlení jevišovské kultury z pozdní doby kamenné. Hrádek však není těžké najít, nachází se jen necelých 100 m od silničky vedoucí k rekreační oblasti zvané Farářka. Pokud by jej někdo opravdu hledal, tak při cestě směrem do Farářky, jakmile se vám objeví po levé straně výhled na Vranovskou přehradu, je třeba vrátit se 50 m zpět a dát se 100 m přes les, samozřejmě na stranu, kde je přehrada :-)

historie

S místem není přímo spojený žádný známý historický údaj a jeho život nám tak zůstává doposud utajený. Nejsou známé ani výsledky žádného archeologického výzkumu, který by blíže určil život na hrádku. Situaci komplikuje i 1,5 km vzdálený Cornšjen a blízký Bítov. Mohlo se tak jednat i o sídlo Bítovského mana či mohlo být toto území dříve samostatné a nebo mohlo jít o území nějakého následovníka Vikarta z Trnavy, jehož domínium se po jeho smrti

Roman Řezáč (dle M.Plaček), 6.10. 2008

popis

Hrádek připomíná svým situováním nedaleký hrádek Budeč. Podobně jako u něj je jeho jádro níže než náhorní planina nad hrádkem. I když tento výškový rozdíl mezi náhorní planinou a jádrem hrádku situovaným ve snížené poloze, není tak extrémní jako u Budče, je tento rozdíl z obranného hlediska velice nevýhodný. U zmiňovaného Budče toto bylo částečně vyřešeno jakousi předsunutou věží, samostatně bráněnou, stojící před čelem hrádku a znemožňující

Znojmo  (ZN)