Hrady.cz
Barokní kostel postavený roku 1716 na místě staršího předchůdce (dochována věž) snad dle projektu Octavia Broggia. Několikrát postižen povodní, naposledy 2002. Opraven, využíván k původnímu účelu.
Kostel od jihozápadu
Graficke pismenko Bohušovice nad Ohří se nacházejí asi 1 km jižně od Terezína. Kostel stojí na zdejším náměstí, kterým prochází silnice III. třídy z Hrdel. Možno zaparkovat bez poplatku. Železniční stanice na trati Praha - Děčín asi 300 m jižně od kostela, na náměstí staví autobusové linky. Kolem kostela prochází neznačená pěší cesta do pevnosti Terezín.

popis

Západní hranolová věž, vtažená do osy hlavního průčelí kostela, je zřejmě zčásti gotická (okénko ve druhém patře). Kostel jednolodní, s odsazeným presbytářem, orientovaným k východu. Stavba je poměrně úzká, výrazně vertikálně orientovaná. Nad nárožími sochy svatých Mikuláše a Prokopa. Vnější dekor jinak velmi střídmý. Vnitřní zařízení převážně z doby stavby.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 4.10. 2008

Litoměřice  (LT)