Hrady.cz
Raně barokní bezvěžový kostel z roku 1675, připisován Antoniovi della Porta, v dominantní poloze nad pooherskou obcí severně od Doksan. Obklopen zdevastovaným hřbitovem, sám velmi zchátralý. Součást zajímavého barokního areálu.
Hlavní (severní) průčelí z návsi
Graficke pismenko Dolánky nad Ohří leží asi 2 km severně od Doksan na silnici II/608 (bývalá hlavní silnice Praha - Cínovec). Příjezd od dálnice D8 z křižovatky Doksany, parkování možné na návsi pod kostelem. Nejbližší železniční zastávka Hrdly na trati 090 Praha - Děčín je vzdálena asi 2 km severně, možno dojít po neoficiální cyklostezce na tělese někdejší vlečky doksanského cukrovaru. Přes obec prochází několik autobusových linek se sporadickým provozem (zejména ve volných dnech).

Kostel svatého Jiljí v Dolánkách nad Ohří
    Na návrší nad pravým břehem Ohře byl postaven zřejmě ve 13. století gotický kostelík. Po poškození za třicetileté války nahrazen roku 1675 novou stavbou filiálního kostela, který byl po zrušení doksanského kláštera povýšen na farní. Projektantem stavby byl zřejmě Antonio della Porta, autor řady raně barokních staveb v širším okolí. Po roce 1945 kostel postupně chátrá, což nezastavila ani nedávná výměna střešní krytiny. V současné době bez

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 4.10. 2008

popis

Jednolodní bezvěžový kostel s odsazeným trojboce uzavřeným presbytářem, orientovaným k jihu. Celkově působí velmi převýšeným dojmem. Hlavní (severní) průčelí se štukovými pilastry, mohutným portálem, asyrským oknem v patře a tympanonem. Ostatní průčelí zdobená minimálně (štukové liseny), na bocích lodi vysoko položená nevelká okna se segmentovými záklenky. Na severním boku presbytáře sakristie, na jižním snad márnice (volně přístupná,

Litoměřice  (LT)
    Dolánky nad Ohří