Hrady.cz
Velká barokní centrální kaple z let 1717–21 na místě starší gotické stavby, opředené pověstmi o nejstarším hradeckém kostele, vyvrácenými archeologickým výzkumem. Projekt Jana Santiniho z roku 1716 realisován jako poděkování za skončení moru.
Kaple z Franušovy ulice (od jihozápadu)
Kaple stojí severně od Bílé věže, vstup do ní vede od jihu věžním portálem. Při návštěvě se chovejte úměrně současnému využití místa.

Kaple svatého Klimenta v Hradci Králové
    Hypotesy o nejstarším hradeckém kostele na místě dnešního objektu vyvrátil archeologický průzkum, který datoval předchůdce současné stavby až do 14. století (po požáru města roku 1339). Tehdy vznikl jako "česká kaple" pro české obyvatele převážně německého města. Po reformaci a počeštění města sloužila nejpozději roku 1517 jako sklad soli. Původní cihelná stavba byla orientována k severovýchodu. Na místě zbořené jižní části postavena Bílá

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 2, 4.10. 2008