Hrady.cz
Renesanční zámek vznikl v 16. stol. z tvrze, kterou na čtvercový zámek přebudoval r. 1569 Oldřich z Kounic. Zámek byl díky arkádám, hranolovým věžím v nárožích a celkové mohutné stavbě v pramenech uváděn jako hrad (v r. 1624).

Vrbasovo muzeum Ždánice

Graficke pismenko V areálu zámku se nachází muzeum, které nabízí prezentaci Ždánic a regionu. Jsou zde vystaveny sbírky skla, zbraní, nábytku, nerostů, řemesel a mnoho dalšího. Muzeum také pořádá různé sezónní výstavy.

historie

Ačkoliv ždánický zeměpanský hrad na kopci Palánku nad Ždánicemi se v pramenech uvádí výslovně teprve v r. 1349, určitě zde stál již roku 1286, kdy Ždánice byly městečkem se starobylým patrociniem farního kostela P. Marie. Kromě vojensko - politické funkce měl i důležitou funkci hospodářskou, protože byl hospodářským centrem oblasti. V r. 1322 tu sídlili místní vladykové Albert a Bohuš ze Ždánic, kteří ze zeměpanského pověření kolonizovali

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Morave a ve Slezsku / Jižní Morava, 23.11. 2002
    V 16. století vzniká ve Ždánicích tvrz jako nezbytné středisko koncentrovaného panství Zástřizlů. Snaha po režijním hospodářství v té době byla nutností, neboť většina osad v okolí kromě Lovčic byla úplně pustá. Účinnějšímu využití všech dostupných zdrojů bránil nedostatek pracovních sil, což mělo nepříznivý vliv na celkovou bilanci zástřizlovského hospodaření. To dobře poznali i bratři Albrecht a Jan Sernbera z Boskovic a na Bučovicích, kteří

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004

Časová osa

16. století
    V 16. století postavena tvrz jako středisko panství Zástřizlů.
    1558
    Roku 1558 získali Ždánice od Jana Ždánského ze Zástřizl Albrecht a Jan Sernbera z Boskovic a na Bučovicích.
    1566 - 1569
    Roku 1566 Ždánice prodány slavkovskému pánu Oldřichu z Kounic. Oldřich přikoupil další vsi a vytvořil rozsáhlé panství. Na základech staré zástřizlovské tvrze nechal Oldřich postavit renesanční zámek. Stavba byla dokončena r. 1569.
    1620
    Po bitvě na Bílé hoře (8.11.1620) byly Ždánice konfiskovány Karlu z Kounic a novými majiteli se stali Lichtenštejnové (Maximilián z Lichtenštejna), kteří se však na zámku trvale nezdržovali.
    v polovině 17. století
    Vnitřní úpravy zámku v pol. 17. století.
    18. století
    Důkladné úpravy zámku v l. 1739, 1762 a 1789. Portál hlavního průčelí dostal v r. 1739 barokní strukturu. Důkladná oprava zámku koncem 18. století za Aloise z Lichtenštejna.
    1850
    R. 1850 se stal zámek sídlem okresního soudu a berního úřadu.
    1946
    Po 2. světové válce byla na zámek postupně přemístěna obsáhlá sbírka učitele a historika Jakuba Vrbase. Současně byla doplněna o původní předměty ze zámku a zámecké vily. Vrbasovo muzeum bylo oficiálně otevřeno 21.10.1946.

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Program pro školy, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Ubytování, Samostatné prohlídky
    tvrz přestavěná na zámek
     Hodonín  (HO)