Hrady.cz
Jesuitská kolej byla založena 1636. Hlavní stavební aktivita začala po skončení třicetileté války, stavba s přestávkami v l. 1654–1731. Roku 1773 kolej zrušena, od 1775 do počátku 90. let 20. století kasárna. Dnes podnikatelské centrum a universita.
Hlavní (severní) průčelí kostela Nanebevzetí Panny Marie
Graficke pismenko Bývalá jesuitská kolej tvoří východní část jižní fronty Velkého náměstí. Lze nahlédnout do interiéru kostela Nanebevzetí Panny Marie, volně přístupné je západní nádvoří.

Jesuitská kolej, škola a seminář u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové
    Kolej založena na základě odkazu Fridricha st. z Oppersdorfu (1629, mj. panství Žampach) roku 1636 jesuity z Nového Města pražského. V letech 1636–9 vykoupili devět domů v jižní frontě Velkého náměstí, kam umístili školu, kolej, kapli sv. Ignáce a od roku 1642 i seminář. Výstavba nové budovy začala oficiálně položením základního kamene roku 1654 podle projektu Carla Luraga. Již roku 1658 fungoval nový kostel, další výstavba se však z finančních

Ivan Grisa, dle Sommer - Vlček - Foltýn, Encyklopedie českých klášterů, 4.10. 2008