Hrady.cz
Novobarokní budova z let 1891–1896 od V. Roštlapila. Sochařská výzdoba od J. Maudra. Původně studentská kolej nemajetných synů české šlechty, vzniklá z nadání Jana Petra hraběte Straky pána na Nedabylicích a Libčanech. Sídlo vlády České republiky.
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Na parcele o rozloze 17 000 m2 bývala od 15. století zahrada, která proslula studnou s údajně léčivou vodou. V r. 1600 zahradu vlastnili jezuité, byl zde kostelík sv. Michala. Ten byl zbořen v roce 1786. Parcela byla v 19. století využita k výstavbě instituce, která naplňuje odkaz hraběte Jana Petra Straky, ze starobylého rodu pánů z Nedabylic a Libčan z roku 1710. Ten ustanovil, aby po vymření posledního mužského potomka rodu Straků byl použit rodový majetek k vybudování a provozování vzdělávacího ústavu pro „cvičení mládeže chudé, stavu vyššího národu českého". Poslední člen rodu Adam Václav Jiří zemřel r. 1769 a nadace ...
Milan Caha (Zdroj: www.vlady.cz a materiál vydaný Úřadem městské části Praha 1 k EHD 2008), 30.9. 2008

popis

Objekt má 3 podlaží a je dlouhý 160 m. Střední část budovy vrcholí kupolí, zdobí ji dvě alegorické sochy Vlastenectví a Zbožnost od Josefa Maudra. Vnitřní štukovou výzdobu vytvořil C. Klouček, oltářní obraz v kapli namaloval Emanuel Dítě. V prvním a druhém patře byly ložnice, kaple a studovny, v přízemí byty zaměstnanců, kanceláře, kabinety. V areálu byla aula, jídelna, krytý bazén, tělocvičny, šermířský sál, nemocnice, kaple sv. Václava a

Praha 1-Malá Strana
    Další paláce, domy