Hrady.cz
Rokokový palác z let 1764–1769, přestavěný Karlem Kučerou. Je připisován J. J. Wirchovi. Během 19. století sloužil jako činžovní dům, v 1. polovině 20. století jako hotel, po válce kanceláře. Rekonstruován v 90. letech 20. století.
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Parcela, kde dnes stojí Kučerův palác, byla zastavěna od středověku. Na tomto místě stál gotický dům, zmiňovaný v 80. letech 14. století. Na počátku 16. století byl pozdně goticky přestavěn, vrcholně renesanční přestavbou pak prošel ve 2. pol. 16. století. Za třicetileté války zpustl a na počátku 60. let 17. století byl raně barokně přestavěn na palác. Ve 20. letech 18. století byl upraven ve slohu vrcholného baroka. Mezi majiteli se vystřídali Kolowratové a Wrbnové. Současná podoba je výsledkem pozdně barokní přestavby z let 1764–1769, kterou financoval Karel Kučera. Někteří autoři připisují rokokovou přestavbu následujícím majitelům, rodině Demartinů a datuje ...

popis

Dům na obdélné parcele je tvořen hlavní budovou s třemi krátkými křídly a severním schodišťovým traktem. Hlavní průčelí je obráceno na Pohořelec. V přízemí se dochovaly renesanční a raně barokní klenby. Zajímavé je i čtyřramenné, pozdně barokní schodiště.

Praha 1-Hradčany
    Další ostatní