Hrady.cz
Bývalý dominikánský klášter u sv. Michala byl založen zřejmě v polovině 13. století. Od husitských válek do roku 1632 s obtížemi přežíval, v letech 1628–1687 důkladná barokní přestavba. Zrušen 1788, poté krajský úřad. Dnes státní oblastní archiv.
Bývalý klášter stojí v Krajské ulici, západně od Mírového náměstí. Od léta 2008 je přístupná opravená někdejší klášterní zahrada.

Bývalý dominikánský klášter u kostela svatého Michala v Litoměřicích
    Klášter byl u staršího kostela založen pravděpodobně v polovině 13. století. Za vlády Karla IV. všechny objekty prošly důkladnou přestavbou, jejíž pozůstatky jsou dodnes viditelné (arkády rajského dvora). Při husitském dobývání města nebyl snad přímo poškozen, další soužití komunity s převážně nekatolickým městem však bylo až do počátku 17. století problematické. Klášter i kostel byly poškozeny živelnými pohromami (1511 zemětřesení, 1519 požár

Ivan Grisa, dle Sommer - Vlček - Foltýn, Encyklopedie českých klášterů, 28.9. 2008

popis

Z někdejšího kostela sv. Michala existuje dnes jen kamenný sokl průčelní stěny, jeden pilastr na nároží sousedního domu a sousední výklenek se sochou sv. Jana Nepomuckého. V místě hlavního portálu stojí empírová kašna. Konventní budova se do Krajské ulice otevírá klasicistní fasádou s vysokým pilastrovým řádem. Ostatní strany jsou prosté, nepravidelně členěné. V bývalém rajském dvoře lze vidět gotické arkády křížové chodby, ostatní interiéry

klášter
     Litoměřice  (LT)