Hrady.cz
Hrad přestavěný na zámek. Postaven na přel. 13. a 14. stol., přestavěn po r. 1328, rozšířen na přelomu 14. a 15. stol. Pozdně gotická přestavba za Zápolských, renesanční za Horvathů. R. 1683 dobyt, poté opraven. V 18. stol. zámek chátral, opraven v l. 1821 - 1823.
pohled od jihu

dějiny hradu

Graficke pismenko První zmínka o hradu pochází z roku 1325. Zřejmě ještě velmi jednoduché sídlo leželo tehdy na území spišské župy uherského království a jmenovalo se Dunajec. Jeho vlastníky tehdy byli bratři Rykolf a Koksz z rodu Berzewiců. Již následujícího roku však byl hrad králem Karlem Robertem zkonfiskován a předán palatinu Vilému Drugethovi. Zmínka o „novém hradu Dunajec“ v jeho závěti z roku 1330 naznačuje, že právě on mohl být stavebníkem kamenného hradu. Po Vilémovi dědil jeho bratr Mikuláš, ale již roku 1342 se hrad nakrátko vrací do královských rukou. O pět let později je panství znovu (tentokrát na více než století) v držení rodu ...

popis hradu
    Pro stavbu hradu Dunajec/Niedzica byl vybrán konec strmého ostrohu až donedávna čnícího vysoko nad koryto řeky Dunajce. Teprve napuštění czorsztynské přehradní nádrže před několika lety výrazně změnilo konfiguraci terénu. Stavební vývoj lze díky výsledkům dlouholetého důkladného archeologického a stavebně-historického výzkumu rozdělit do šesti výraznějších stavebních fází. Nejstarší sídlo Berzewiczů datované přibližně do přelomu 13. a 14.

hrad přestavěný na zámek
    Polsko