Hrady.cz
Klášter minoritů byl založen před původními hradbami snad 1233. Od poloviny 14. století v nových hradbách. Poškozen husity, Sasy a dalšími pohromami, barokní přestavba 1662–1758. Roku 1785 zrušen, o tři roky později předán dominikánům.
Graficke pismenko Klášter stojí na Dominikánském náměstí východně od Mírového náměstí (hlavního). V okolí platí zóna placeného parkování. Od železniční zastávky Litoměřice město a autobusového nádraží je vzdálen asi 300 m, od železniční stanice Litoměřice horní nádraží asi 700 m.
Ve dvoře severně od kostela vinné sklepy s prodejnou.

Klášter minoritů/dominikánů u sv. Jakuba v Litoměřicích
    Původní kostelík svatého Jakuba existoval snad již ve 12. století a sloužil potřebám jedné z četných osad, z nichž se postupně vyvinulo středověké město. Patrně od roku 1233 zde působil minoritský konvent. Zajímavá je jeho poloha před rohem původních hradeb. Tehdy začala i stavba raně gotického kostela v typických formách mendikantských svatyň té doby: jednolodní stavba s dlouhým chórem (kostel byl delší než dnešní barokní). Od poloviny 14.

Ivan Grisa, dle Vlček - Sommer - Foltýn, Encyklopedie českých klášterů, 28.9. 2008

klášter