hrad Střílky

Střílecký hrad
Zřícenina hradu. Zal. Smilem ze Zbraslavi, který se r. 1258 píše po Střílkách. R. 1321 zastav. Jindřichovi Železnému z Lipé. Z dalších maj.: r. 1460 páni z Lichtenburka (stavba vysunutého opevnění), r. 1481 vladykové z Ojnic. R. 1542 hrad pustý.
Jediný fragment zdi.
autor neuveden
Graficke pismenko Hrad Sřílky se nachází asi 6km od Cimburka po zelené turistické, nebo je také možné jít z vesnička Střílky (1,5km) kam se dá dojet autobusem z Brna.
Z hradu se zachovala jen jedna zeď a nějaké ty příkopy.
28.5. 2002

turistické

Zbytky štítové zdi a k ní navazující fragment válcové věže nejsou zdaleka jedinou zachovanou zděnou částí. Na severu jádra lze ještě nalézt nepatrné zbytky stěny paláce, která ještě před nedávnou dobou měla délku 10 m a stála do výše druhého patra. Při těžbě dřeva však byla zničena, což mimo jiné svědčí o bezohlednosti lesních dělníků. Větší fragmenty zdí neznámeho objektu či hradby lze nalézt také na východní straně v horní části jádra. Zřejmě

historie

Na strategickém místě nad dnešním městečkem Stii1k vybudoval brumovský kastelán Smil z Obřan, zakladatel cisterciáckého kláštera, v první polovině 13. století hrad, kter‘. 1w střežil důležitou obchodní cestu Chřibami a současnc i právo držitele nad lesy. Smil z Obřan se připomíná jako jeho držitel v 1. 1261 — 1273. Později se staly Střílky markraběcím sídlem; v r. 1321 je zastavil Jan Lucemburský Jindřichu z Lipé. Syn dalšího majitele, Alberta

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004

Zlínský kraj